Microsoft Ads: De Complete Gids voor Effectieve Campagnes

Inhoud

Wat is Microsoft Ads?

Microsoft Ads, voorheen bekend als Bing Ads, is een advertentieplatform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om hun producten en diensten te promoten via het Microsoft-netwerk. Dit netwerk omvat de Bing-zoekmachine, evenals andere Microsoft-partnerwebsites en programma’s, zoals MSN en Outlook. Deze advertenties zijn vergelijkbaar met die op Google Ads en werken op basis van een pay-per-click (PPC)-systeem, waarbij adverteerders betalen voor elke klik die hun advertentie ontvangt.

Voorbeeld Microsoft Ads advertentie op Bing.

Voordelen van adverteren met Microsoft Ads

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van Microsoft Ads voor jouw online marketingcampagnes:

 

1. Minder concurrentie

In vergelijking met Google Ads, is er vaak minder concurrentie in Microsoft Ads. Dit betekent dat adverteerders in sommige gevallen lagere kosten per klik (CPC) kunnen verwachten.

 

2. Bereik op meer platforms

Microsoft Ads worden weergegeven op Bing, Yahoo en AOL, waardoor je toegang hebt tot gebruikers die mogelijk niet op Google zoeken.

 

3. Integratie met LinkedIn

Microsoft Ads is het enige platform dat demografische gegevens van LinkedIn gebruikt voor targeting, waardoor het bijzonder nuttig is voor B2B-adverteerders.

 

4. Import functie

Microsoft Ads heeft een functie waarmee je in een paar makkelijke stappen jouw Google Ads-campagnes kunt importeren, wat het makkelijker maakt om te beginnen met het adverteren op hun platform.

Microsoft Ads versus Google Ads

Hoewel Microsoft Ads en Google Ads op veel manieren vergelijkbaar zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee platforms. Zoals eerder genoemd, heeft Microsoft Ads over het algemeen een lager concurrentieniveau en een integratie met de demografische gegevens van LinkedIn in vergelijking met Google Ads. Lees voor een uitgebreide vergelijking van de 2 platforms ook ons artikel: Microsoft Ads vs Google Ads: De verschillen en voor- en nadelen.

Een Microsoft Ads account opzetten

Aanmelden voor een Microsoft Ads-account

Om te beginnen met adverteren in Microsoft Ads, moet je eerst een account aanmaken. Ga naar ads.microsoft.com en klik op ‘Sign up now’ om het aanmeldingsproces te starten. Volg de instructies op het scherm en vul de benodigde informatie in om jouw account aan te maken.

 

Microsoft Ads-accountstructuur

De structuur van een Microsoft Ads-account bestaat net zoals Google ads uit drie niveaus: Campagnes, Advertentiegroepen, en Zoekwoorden & Advertenties.

Overzicht van het Microsoft Ads account dashboard

Campagnes

Een campagne is het hoogste niveau van uw accountstructuur en bevat alle advertentiegroepen die betrekking hebben op een specifiek product, dienst of doelgroep. Campagnes kunnen worden ingesteld op basis van verschillende doelen, zoals merkbekendheid, verkoop of leads genereren.

Advertentiegroepen

Binnen elke campagne bevinden zich advertentiegroepen, die thematisch zijn georganiseerd op basis van jouw producten, diensten of andere doelen. Advertentiegroepen bevatten een set van gerelateerde zoekwoorden en advertenties, die samenwerken om relevant verkeer naar jouw website te leiden.

 

Zoekwoorden en advertenties

Op het laagste niveau van de accountstructuur bevinden zich de zoekwoorden en advertenties. Zoekwoorden zijn de termen waarop je wilt dat jouw advertenties worden weergegeven in de zoekresultaten. Advertenties zijn de daadwerkelijke tekst- of beeldmateriaal dat wordt weergegeven wanneer jouw zoekwoorden worden geactiveerd tijdens een zoekopdracht.

Campagne planning en strategie

Doelen en KPI’s bepalen

Voordat je begint met het opzetten van jouw Microsoft Ads-campagne, is het belangrijk om duidelijke doelen en Key Performance Indicators (KPI’s) te bepalen. KPI’s zijn meetbare waarden die aangeven hoe succesvol uw campagne is in het bereiken van de gestelde doelen. Een paar belangrijke KPI’s zijn kliks, CTR (het percentage aan mensen dat op jouw advertentie klikt), kosten per acquisitie (CPA), conversiepercentage, impressions (aantal vertoningen) en CPC (kosten per klik).

 

Zoekwoorden onderzoek

Een cruciaal onderdeel van elke succesvolle campagne is het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek. Dit houdt in dat je relevante zoekwoorden identificeert waarmee je jouw doelgroep kunt bereiken. Er zijn verschillende tools beschikbaar om zoekwoordonderzoek uit te voeren, waaronder de Microsoft Ads Keyword Planner, Google Ads Zoekwoordplanner en SEMrush. Als je graag wilt leren hoe je de beste zoekwoorden kunt vinden voor jouw campagne bekijk dan ook ons artikel: De Beste Google Ads Zoekwoorden Voor Succesvolle Campagnes. Dit artikel is geschreven voor Google Ads maar de principes zijn hetzelfde voor Microsoft Ads.

Overzicht van de Microsoft ads zoekwoorden planner tool

Concurrentieanalyse

Analyseer jouw concurrenten in de markt om te begrijpen welke zoekwoorden zij targeten en wat hun biedstrategieën zijn. Dit kan waardevolle inzichten bieden die je kunt gebruiken om jouw eigen campagnes te optimaliseren en sterkere concurrentievoordelen te realiseren.

 

Budget en biedstrategieën

Een andere cruciale overweging voor jouw campagne(s) is het budget en de biedstrategieën die je wilt gebruiken. Er zijn verschillende biedstrategieën beschikbaar in Microsoft Ads, waaronder handmatige biedingen en geautomatiseerde biedstrategieën. Indien je geen tot weinig ervaring hebt met SEA raden wij aan om te beginnen met een automatische biedstrategie zoals “Maximize clicks” of “Maximize Conversions” als je conversies kunt meten.

 

Handmatige biedingen

Met handmatige biedingen bepaal je zelf hoeveel je bereid bent te betalen voor een klik op jouw advertentie. Dit geeft je volledige controle over jouw kosten per klik, maar vereist ook meer tijd en inspanning om jouw biedingen te optimaliseren.

 

Geautomatiseerde biedstrategieën

Geautomatiseerde biedstrategieën maken gebruik van de kunstmatige intelligentie en geavanceerde algoritmen van Microsoft ads om jouw biedingen te optimaliseren op basis van je doelen en prestaties.

Overzicht van verschillende biedstrategieën in Microsoft Ads

Advertentie-optimalisatie

Advertentietekst en koppen

De tekst en koppen van jouw advertenties moeten relevant, aantrekkelijk en overtuigend zijn om gebruikers aan te moedigen op je advertentie te klikken. Lees hieronder meer over best practices voor het schrijven van effectieve ads:

 

Gebruik aansprekende en concrete taal

Schrijf in een informele toon en gebruik een actieve stem om de aandacht van gebruikers te trekken.

 

Wees beknopt

Houd je advertentietekst kort en krachtig om jouw boodschap effectief over te brengen en de leesbaarheid te bevorderen.

 

Gebruik krachtige call-to-actions

Gebruik sterke en duidelijke call-to-actions (CTA’s) om gebruikers aan te moedigen actie te ondernemen na het lezen van jouw advertentie.

 

Advertentie-extensies

Advertentie-extensies zijn aanvullende stukjes informatie die kunnen worden toegevoegd aan je advertenties om hun relevantie en effectiviteit te verbeteren. Enkele veelvoorkomende advertentie-extensies zijn sitelink-extensies, oproepextensies en locatie-extensies.

 

Sitelink-extensies

Sitelink-extensies zijn extra links die je kunt toevoegen aan jouw advertenties om gebruikers naar specifieke pagina’s op je website te leiden, zoals productcategorieën, aanbiedingen of contactinformatie.

 

Oproepextensies

Oproepextensies maken het mogelijk om een telefoonnummer of een click-to-call-functie aan je advertenties toe te voegen, waardoor gebruikers eenvoudig contact kunnen opnemen met jouw bedrijf.

 

Locatie-extensies

Locatie-extensies tonen je bedrijfsadres en kunnen een link naar de locatie op een kaart bevatten. Dit is vooral handig voor bedrijven met fysieke locaties, omdat het gebruikers helpt om jouw bedrijf gemakkelijk te vinden.

 

A/B-testen van advertenties

Om te bepalen welke advertentievarianten het meest effectief zijn, kan je A/B-testen uitvoeren. Dit houdt in dat je verschillende versies van je advertenties maakt en vervolgens analyseert welke versie beter presteert in termen van klikfrequentie (CTR), conversiepercentages en andere KPI’s. Door voortdurend te testen en te optimaliseren, kan je de efficiëntie van jouw advertenties verbeteren en betere resultaten behalen met je campagnes.

Landingspagina-optimalisatie

Relevantie en kwaliteitsscore

Nadat de gebruiker op jouw advertentie heeft geklikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de landingspagina waar zij op terechtkomen relevant en van hoge kwaliteit is. De kwaliteitsscore is een maatstaf die Microsoft Ads gebruikt om de relevantie en kwaliteit van jouw advertenties en landingspagina’s te beoordelen. Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot een betere advertentiepositie en lagere kosten per klik (CPC).

 

Conversiegericht ontwerp

Jouw landingspagina moet ontworpen zijn met conversie als doel, wat betekent dat alle elementen en inhoud op de pagina gericht zijn op het stimuleren van de gebruiker om een specifieke actie te ondernemen, zoals het aanvragen van een offerte, het kopen van een product of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Gebruik duidelijke call-to-actions (CTA’s), overzichtelijke lay-outs, en aansprekende afbeeldingen om gebruikers te motiveren om de gewenste actie te ondernemen.

 

Mobielvriendelijkheid

Aangezien een groot deel van internetgebruikers tegenwoordig mobiele apparaten gebruikt, is het belangrijk dat jouw landingspagina mobielvriendelijk is. Dit betekent dat jouw pagina zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en dat alle elementen gemakkelijk toegankelijk en leesbaar zijn op mobiele apparaten.

 

Laadsnelheid en technische SEO

Een snelle laadtijd is ook cruciaal voor het succes van jouw landingspagina, omdat langzame pagina’s gebruikers kunnen frustreren en ervoor zorgen dat ze jouw website verlaten. Optimaliseer jouw afbeeldingen, maak gebruik van caching, en minimaliseer het gebruik van JavaScript en CSS om de laadsnelheid van jouw pagina’s te verbeteren. Een goede technische SEO is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw pagina’s goed worden geïndexeerd en gerangschikt in zoekmachines. Voer een controle uit op de technische prestaties van jouw landingspagina met de PageSpeed Insights tool van Google of GTMetrix. Deze tools geven een uitgebreid overzicht van alle huidige prestaties en mogelijke verbeterpunten.

Prestatiemeting en -analyse

Microsoft Ads-rapportagetools

Microsoft Ads biedt verschillende rapportagetools waarmee je de prestaties van jouw advertentiecampagnes kunt analyseren en bijhouden. Gebruik deze tools om diepgaande inzichten te krijgen in jouw campagnestatistieken, zoals kosten, klikken, conversies en de prestaties van jouw zoekwoorden en advertenties.

 

KPI’s en prestatie-indicatoren bijhouden

Houd je KPI’s en andere prestatie-indicatoren regelmatig bij om te zorgen dat jouw campagnes op koers liggen om hun doelen te bereiken. Maak gebruik van de gegevens die de rapportagetools van Microsoft Ads jou bieden, en stel indien nodig aanpassingen voor om jouw campagnes te optimaliseren.

 

Verbeterpunten identificeren en optimalisaties doorvoeren

Op basis van jouw prestatieanalyse kan je verbeterpunten identificeren en de nodige optimalisaties doorvoeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je zoekwoorden met een lage prestatie pauzeert, jouw biedstrategie aanpast, of jouw advertentie- en landingspaginavarianten optimaliseert op basis van A/B-testresultaten.

Geavanceerde Microsoft Ads-functies

Doelgroepgerichte campagnes

Microsoft Ads biedt geavanceerde targetingopties waarmee je jouw campagnes kunt richten op specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses, apparaattypes en meer. Maak gebruik van deze functies om jouw advertenties nog effectiever te maken en betere resultaten te behalen.

 

Remarketing en RLSA

Remarketing, of Remarketing Lists for Search Ads (RLSA), is een functie waarmee je jouw advertenties kunt richten op gebruikers die eerder jouw website hebben bezocht. Door remarketing toe te passen, kan je jouw advertenties opnieuw onder de aandacht brengen bij geïnteresseerde gebruikers en de kans op conversies verhogen.

 

Dynamische zoekadvertenties

Dynamische zoekadvertenties (DSA) zijn een type advertentie dat automatisch wordt gegenereerd op basis van de inhoud van jouw website. Dit maakt het eenvoudiger om voor een groot aantal zoekwoorden advertenties te maken, zonder dat je handmatig advertentieteksten en landingspagina’s hoeft in te stellen. DSA’s zijn vooral nuttig voor websites met een groot aantal producten of pagina’s.

Conclusie

Het opzetten, optimaliseren en beheren van Microsoft Ads-campagnes kan een tijdrovend proces zijn, maar het biedt grote kansen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en betere resultaten te bereiken voor jouw bedrijf. Maak gebruik van de tips en strategieën in dit artikel om effectieve campagnes te creëren, en meet regelmatig de prestaties om voortdurend te verbeteren en de beste resultaten te behalen.

Indien je hulp nodig hebt bij jouw online marketing strategie helpen we je graag op weg. Lees hier meer over onze zoekmachine adverteren (SEA) dienst of neem contact op voor advies op maat!

Veelgestelde vragen over Microsoft Ads

De kosten van adverteren met Microsoft Ads hangen af van verschillende factoren, zoals jouw bod, het aantal kliks dat jouw advertenties ontvangen, en de concurrentie voor de trefwoorden die je hebt gekozen. Microsoft Ads heeft echter geen minimum advertentiebudget. Het is dus mogelijk om zelfs voor minder dan €1,- per dag te adverteren op dit platform.

Ja, je kunt meerdere campagnes tegelijkertijd uitvoeren in Microsoft Ads. Elke campagne kan verschillende advertentiegroepen hebben, elk gericht op verschillende trefwoorden en met verschillende advertenties.

Ja, je kunt mobiele gebruikers targeten met Microsoft Ads. Je kunt jouw advertenties optimaliseren voor mobiele apparaten en zelfs specifieke advertenties maken die alleen op mobiele apparaten worden weergegeven.

In Microsoft Ads betaal je elke keer als iemand op jouw advertentie klikt. De hoeveelheid die je betaalt, wordt bepaald door jouw biedingen en andere factoren zoals de kwaliteit van jouw advertenties en de concurrentie voor jouw trefwoorden. Je kunt kiezen voor vooraf betalen (je stort geld op jouw account en jouw kosten worden afgetrokken van dit saldo) of voor post-pay (je betaalt na ontvangst van een factuur van Microsoft).

Ja, Microsoft Ads heeft een functie die het mogelijk maakt om jouw Google Ads campagnes direct te importeren. Dit kan een tijdbesparende functie zijn als je vergelijkbare campagnes wilt uitvoeren op beide platforms.

Als jouw dagbudget is opgebruikt, worden jouw advertenties voor die dag niet meer weergegeven. Jouw advertenties zullen opnieuw verschijnen aan het begin van de volgende dag, wanneer jouw budget wordt vernieuwd.

Ja, met Microsoft Ads kan je specifieke tijden of dagen selecteren waarop jouw advertenties worden getoond. Dit wordt ook wel ‘ad scheduling’ genoemd.

Het wordt aangeraden om jouw campagnes regelmatig te controleren en bij te werken om optimale prestaties te garanderen. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van jouw specifieke situatie, maar een algemene regel is om minstens een keer per week te controleren. Bij hoge advertentiebudgetten en meerdere grote campagnes kan het nodig zijn om een dagelijkse check te doen.

Geschreven door:

Picture of Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Vragen of hulp nodig?

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian

Vragen of hulp nodig?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist