Hoe werkt Google Ads? – Een complete uitleg voor beginners

Inhoud

Ben je een beginnende online adverteerder, kleine tot middelgrote ondernemer, of een marketingprofessional in Nederland? Dan heb je wellicht al gehoord van Google Ads, maar vraag je je af “hoe werkt Google Ads”? en hoe kan je het gebruiken om jouw bedrijf te laten groeien? In dit artikel geven we je een complete uitleg over Google Ads, speciaal voor beginners. Laten we beginnen!

Wat is Google Ads?

Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, is het online advertentieplatform van Google, waarmee adverteerders hun producten en diensten door middel van advertenties kunnen promoten op het Google Netwerk. Dit netwerk bestaat uit Google Zoeken, Google Display Netwerk en YouTube, om er maar een paar te noemen.

Met Google Ads kan je je naamsbekendheid vergroten (ook wel Brand Awareness genoemd), meer bezoekers naar je website trekken, en uiteindelijk de verkoop stimuleren. Het is een krachtig hulpmiddel dat je in staat stelt om jouw advertenties te targeten op een specifieke doelgroep, op basis van demografische gegevens, interesses, en online gedrag.

Hoe werkt het biedsysteem?

Kosten-per-klik (CPC) en kosten-per-impressie (CPM)

Google Ads werkt met een biedsysteem waarbij adverteerders betalen per klik (CPC) of per duizend vertoningen (CPM). Als je kiest voor CPC, betaal je alleen wanneer iemand op jouw advertentie klikt. Kies je voor CPM, dan betaal je voor elke duizend keer dat jouw advertentie wordt weergegeven, ongeacht het aantal klikken.

 

Kwaliteitsscore en advertentierang

Google Ads bepaalt de positie van jouw advertenties op basis van de kwaliteitsscore en de advertentierang. De kwaliteitsscore is een cijfer tussen 1 en 10 dat Google toekent aan jouw advertentie, op basis van de relevantie, de klikfrequentie (CTR) en de kwaliteit van de landingspagina. De advertentierang wordt berekend door de kwaliteitsscore te vermenigvuldigen met het maximale CPC-bod. Een hogere advertentierang betekent dat jouw advertenties prominenter worden weergegeven in de zoekresultaten.

 

Budget instellen en beheren

Je kunt een dagbudget instellen voor elke Google Ads-campagne. Dit is het bedrag dat je bereid bent om per dag uit te geven aan advertenties. Google zal proberen om jouw advertenties zo vaak mogelijk te tonen, zonder jouw dagbudget te overschrijden.

Soorten advertenties op Google Ads

Zoek advertenties

Dit zijn tekstadvertenties die worden weergegeven bovenaan of onderaan de zoekresultaten van Google. Ze zijn gericht op gebruikers die actief op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die verband houden met jouw trefwoorden. Dit is een voorbeeld van een zoekadvertentie zoals deze wordt weergegeven in Google:

Hoe werkt google ads - Voorbeeld zoekadvertentie van W3 Solutions

 

Display advertenties

Dit zijn visuele advertenties die worden weergegeven op websites en apps binnen het Google Display Netwerk. Ze zijn ideaal voor het vergroten van de naamsbekendheid en het bereiken van een groter publiek. Dit is een voorbeeld van een Display advertentie zoals deze wordt weergegeven in Google:

Voorbeeld Google Ads display advertentie van Schraven Hoveniers

 

Video advertenties

Deze advertenties worden weergegeven voor, tijdens of na video’s op YouTube en het Google Display Netwerk. Ze zijn effectief voor het vastleggen van de aandacht van gebruikers en het overbrengen van jouw merkboodschap op een boeiende manier. Dit is een voorbeeld van een video advertentie zoals deze wordt weergegeven in Google:

Voorbeeld Google Ads video advertentie

 

Shopping advertenties

Deze advertenties tonen productinformatie, zoals afbeeldingen, prijzen en beschrijvingen, rechtstreeks in de zoekresultaten van Google. Ze zijn bijzonder nuttig voor e-commercebedrijven die hun producten online willen verkopen. Dit is een voorbeeld van shopping advertenties zoals deze worden weergegeven in Google:

Voorbeeld: Hoe werkt google ads met Shopping advertenties

Het opzetten van een Google Ads-campagne

Het opzetten van een Google Ads-campagne kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, maar met een beetje begeleiding kan het proces vrij eenvoudig worden gemaakt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste stappen bij het opzetten van een campagne.

 

Campagnedoelstellingen en -typen kiezen

Bepaal voordat je begint met het opzetten van je campagne wat je doelstellingen zijn. Wil je meer verkeer naar je website genereren, de verkoop stimuleren of de naamsbekendheid vergroten? Afhankelijk van je doelstellingen kies je een geschikt campagnetype, zoals zoek-, display-, video-, shopping- of app-advertenties.

hoe werkt google ads

 

Doelgroep en geografische targeting

Definieer vervolgens je doelgroep. Wie wil je bereiken met je advertenties? Er is veel mogelijk. Zo kun je demografische gegevens, interesses en gedrag van gebruikers als targetingopties gebruiken. Daarnaast kun je geografische targeting instellen om je advertenties alleen te tonen aan gebruikers in specifieke locaties.

 

Zoekwoorden onderzoek en selectie

Zoekwoorden zijn cruciaal voor het succes van je campagne. Voer een grondig zoekwoordenonderzoek uit om de meest effectieve trefwoorden voor je campagne te vinden. Gebruik tools zoals Google’s zoekwoordplanner om relevante zoekwoorden te vinden en de zoekvolumes en concurrentie te beoordelen. Lees voor meer informatie over de Google zoekwoordplanner en hoe je deze het beste kunt gebruiken ook ons artikel: De Google Ads Zoekwoordplanner – Vind de perfecte zoekwoorden.

hoe werkt google ads

 

Advertentieteksten en extensies schrijven

Schrijf aantrekkelijke en relevante advertentieteksten die je doelgroep aanspreken. Zorg ervoor dat je trefwoorden opneemt in je advertentieteksten om de relevantie te verhogen. Maak gebruik van advertentie-extensies, zoals sitelinks, oproepextensies en locatie-extensies om je advertenties waardevoller en aantrekkelijker te maken.

hoe werkt google ads

 

Landingspagina’s optimaliseren

Dit zijn de paginas waar de gebruiker terecht komt wanneer deze op een advertentie klikt. Zorg ervoor dat je landingspagina’s aansluiten bij je advertenties en trefwoorden om een naadloze gebruikerservaring te bieden. Optimaliseer je landingspagina’s voor conversies door duidelijke call-to-actions, relevante informatie en eenvoudige navigatie te bieden.

Het meten en optimaliseren van Google Ads-prestaties

Het is essentieel om de prestaties van je Google Ads-campagne te meten en te optimaliseren om het meeste uit je investering te halen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen:

 

Prestatiestatistieken en -rapporten

Houd de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) van je campagne in de gaten, zoals klikken, vertoningen, klikfrequentie (CTR), kosten-per-klik (CPC) en conversieratio. Gebruik Google Ads-rapporten om gedetailleerde inzichten te krijgen in je campagneprestaties en optimalisatiemogelijkheden te identificeren.

hoe werkt google ads

 

Conversietracking instellen

Stel conversietracking in om te meten hoeveel conversies je campagne genereert. Dit helpt je om je ROI (Return on Investment) te beoordelen en biedt waardevolle gegevens voor het optimaliseren van je campagne.

 

Aanpassen van biedingen en budgetten

Pas je biedingen en budgetten aan op basis van de prestaties van je campagne. Verhoog biedingen voor goed presterende trefwoorden en verlaag biedingen voor trefwoorden die niet goed converteren. Zorg ervoor dat je voldoende budget hebt om je campagnedoelstellingen te behalen.

 

Trefwoord- en advertentievarianten testen

Test verschillende trefwoord- en advertentievarianten om te bepalen welke het beste presteren. Gebruik de gegevens die je verzamelt om je campagne verder te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

 

Uitsluitingszoekwoorden en plaatsingen beheren

Gebruik uitsluitingszoekwoorden om te voorkomen dat je advertenties worden weergegeven bij irrelevante zoekopdrachten. Beheer ook de plaatsingen van je display- en videoadvertenties om ervoor te zorgen dat ze op relevante en kwalitatieve websites en kanalen worden weergegeven.

Tips en best practices voor succes met Google Ads

Om het meeste uit je Google Ads-campagnes te halen, is het belangrijk om enkele tips en best practices te volgen. Hieronder staan enkele aanbevelingen om je op weg te helpen. Lees voor nog meer tips ook ons artikel: 10 onmisbare Google Ads tips voor betere prestaties en ROI in 2023.

 

Kwalitatieve en relevante advertenties maken

Zorg ervoor dat je advertenties aantrekkelijk en relevant zijn voor je doelgroep. Dit verhoogt de kans dat gebruikers op je advertentie klikken en converteert ze uiteindelijk naar klanten.

 

Voortdurend monitoren en bijsturen van campagnes

Houd je campagneprestaties nauwlettend in de gaten en maak waar nodig aanpassingen. Dit kan betekenen dat je biedingen, budgetten, zoekwoorden en advertentieteksten moet wijzigen om de beste resultaten te behalen.

 

Geavanceerde functies en automatisering benutten

Maak gebruik van de geavanceerde functies en tools die Google Ads biedt, zoals automatische biedstrategieën, advertentieplanning en doel-CPA. Dit kan je helpen om je campagnes efficiënter en effectiever te beheren.

 

Maak gebruik van remarketing

Remarketing is een krachtig hulpmiddel in Google Ads dat je in staat stelt om eerdere bezoekers van je website opnieuw te bereiken. Wanneer iemand je site bezoekt zonder een aankoop te doen of een andere gewenste actie te ondernemen, kan remarketing hen herinneren aan je merk of aanbieding wanneer ze andere websites bezoeken, door middel van specifieke advertenties. Lees voor meer informatie over Google Ads Remarketing ook ons artikel: Google Ads Remarketing: Effectief jouw bezoekers terugwinnen.

Conclusie

Google Ads is een krachtig advertentieplatform dat essentieel is voor het bereiken van online succes. Door de stappen te volgen om een effectieve campagne op te zetten en te optimaliseren, kun je je online zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken.

Blijf leren over de nieuwste functies en best practices van Google Ads en experimenteer met verschillende strategieën om je campagnes voortdurend te verbeteren. Met de juiste aanpak en inzet kan Google Ads een waardevolle investering zijn voor je bedrijf.

Veelgestelde vragen over Google ads

De kosten van Google Ads variëren afhankelijk van de concurrentie en de markt waarin je adverteert. Je bepaalt zelf het budget dat je aan je campagnes wilt besteden. Je betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie klikt (CPC) of voor het aantal vertoningen van je advertentie (CPM).

Advertenties worden meestal binnen 24 uur na indiening goedgekeurd en weergegeven. In sommige gevallen kan het goedkeuringsproces langer duren, vooral als je advertentie niet aan de richtlijnen van Google voldoet.

Google Ads is een betaald advertentieplatform, terwijl SEO (zoekmachine optimalisatie) zich richt op het organisch verbeteren van de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten. Beide strategieën kunnen samen worden gebruikt om je online zichtbaarheid en verkeer te vergroten.

Ja, je kunt Google Ads naast andere advertentieplatforms gebruiken, zoals Facebook Ads of Microsoft Ads. Door meerdere platformen te gebruiken, kun je je bereik vergroten en verschillende doelgroepen aanspreken.

Geschreven door:

Picture of Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Vragen of hulp nodig?

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian

Vragen of hulp nodig?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist