Google Ads YouTube: Vergroot je bereik met videoadvertenties

Inhoud

Online adverteren is in de afgelopen jaren enorm belangrijk geworden voor bedrijven en marketeers. De groeiende populariteit van videoadvertenties speelt hier een grote rol in. YouTube, als een van de grootste videoplatforms ter wereld, biedt een uitstekende kans om je bereik te vergroten met videoadvertenties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op Google Ads YouTube en hoe je als marketeer je voordeel kunt doen met het adverteren op dit platform.

In dit voorbeeld een Google ads video advertentie van Moonen Yachts zoals deze wordt weergegeven in Google. Deze advertenties worden weergegeven voor, tijdens of na video’s op YouTube en het Google Display Netwerk.

Wat zijn Google Ads YouTube-videoadvertenties?

Google Ads YouTube-videoadvertenties zijn advertenties die worden weergegeven op het YouTube-platform. Ze kunnen worden getoond voor, tijdens of na het afspelen van een video. Er zijn verschillende soorten YouTube-videoadvertenties, zoals TrueView-advertenties, Bumper-advertenties en Niet-over te slaan advertenties. Deze advertenties worden beheerd en geoptimaliseerd via het Google Ads-platform, waardoor marketeers hun advertenties kunnen afstemmen op hun doelgroep en hun campagnes kunnen monitoren en verbeteren.

 

Soorten YouTube-videoadvertenties

TrueView-advertenties

Dit type advertentie geeft de kijker de mogelijkheid om na 5 seconden door te klikken of de advertentie verder te bekijken. Je betaalt alleen als de kijker de advertentie volledig bekijkt of minimaal 30 seconden kijkt.

 

Bumper-advertenties

Deze korte advertenties duren maximaal 6 seconden en worden meestal voor een video afgespeeld. Je betaalt op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM).

 

Niet-over te slaan advertenties

Deze advertenties duren maximaal 15-20 seconden en kunnen niet worden overgeslagen. Ze worden meestal voor of tijdens een video afgespeeld. De betaling is gebaseerd op kosten per duizend vertoningen (CPM).

Voordelen van YouTube-videoadvertenties

Er zijn verschillende voordelen aan het adverteren op YouTube. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 

Bereik en doelgroep

YouTube heeft meer dan 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers, waardoor je een enorme doelgroep kunt bereiken. 

 

Betere betrokkenheid en conversie

Videoadvertenties zijn aantrekkelijker dan traditionele tekstadvertenties, wat kan resulteren in een hogere betrokkenheid en aantal conversies.

 

Aantrekkelijke kosten per klik (CPC) en kosten per view (CPV)

YouTube biedt concurrerende kosten per klik en kosten per view, wat betekent dat je meer waarde krijgt voor je advertentiebudget.

 

Gerichte targetingopties

Met YouTube-videoadvertenties kun je je advertenties richten op geografische, demografische, interesses en gedragsfactoren, waardoor je de juiste doelgroep bereikt.

 

Geografische en demografische targeting

Geografische en demografische targeting stelt marketeers in staat om hun advertenties te richten op gebruikers op basis van locatie, leeftijd, geslacht, ouderlijke status en huishoudinkomen. Dit zorgt ervoor dat je advertenties worden getoond aan de meest relevante kijkers en dit kan leiden tot een hogere conversie en betrokkenheid.

Voorbeeld Google Ads geografische en demografische targeting.

 

Gedrags- en interessegerichte targeting

Interesse- en gedragstargeting stelt marketeers in staat om hun advertenties te richten op gebruikers op basis van hun online gedrag en interesses. Dit kan helpen om je advertenties te tonen aan gebruikers die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je producten of diensten, wat resulteert in een hogere conversie en betrokkenheid.

Voorbeeld Google Ads Doelgroepsegmenten gedrags- en interessegerichte targeting.

Stappen voor het opzetten van een Google Ads YouTube-campagne

Zie hier een korte uitleg voor het opzetten van een Google Ads Youtube campagne als je al wat ervaring hebt met Google Ads. Lees voor een gedetailleerde uitleg als je nog geen ervaring hebt met Google Ads ook ons artikel: Stap-voor-stap: Een Google Ads campagne opzetten en lanceren.

 

Maak een Google Ads-account aan

Om te beginnen met adverteren op YouTube, heb je een Google Ads-account nodig. Bezoek de Google Ads-website, klik op ‘Start nu’ en volg de instructies om een account aan te maken. Je moet basisinformatie verstrekken, zoals je e-mailadres en het websiteadres van je bedrijf.

 

Kies het juiste campagnetype

Google Ads biedt verschillende soorten campagnes, waaronder zoek-, display-, shopping- en videocampagnes. Omdat je wilt adverteren op YouTube, moet je kiezen voor een videocampagne. Deze zijn speciaal ontworpen voor videocontent en kunnen op YouTube en op andere sites in het Google Display Netwerk worden weergegeven.

 

Configureer targeting

Je kunt je advertentie richten op specifieke demografische groepen, interesses, zoekwoorden en meer. Het is belangrijk om je doelgroep zorgvuldig te kiezen om ervoor te zorgen dat je advertentie wordt weergegeven aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

 

Creëer aantrekkelijke videoadvertenties

Dit is een cruciale stap. Een goede videoadvertentie is boeiend, informatief en aantrekkelijk. Het moet duidelijk zijn wat je aanbiedt en welke actie je wilt dat de kijker onderneemt. Zorg ervoor dat je advertentie voldoet aan de beleidsregels en specificaties van Google.

 

Monitor en optimaliseer je campagne

Zodra je campagne live is, is het belangrijk om de prestaties ervan te monitoren. Google Ads biedt een reeks KPIs (Key Performance Indicators) om dit te doen, zoals de prestaties van advertenties, klikfrequentie (CTR), weergaven, kosten en conversies. Gebruik deze informatie om je campagne te optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld je biedingen aanpassen, je targeting verfijnen of verschillende advertentieformaten testen om te zien wat het beste werkt. Vergeet niet dat optimalisatie een continu proces is en dat het tijd kost om de beste resultaten te behalen.

Tips voor effectieve videoadvertenties

Houd het kort en bondig

In een tijdperk van snelle media is het essentieel dat je boodschap snel wordt overgebracht. Mensen hebben vaak een korte aandachtsspanne, vooral bij het kijken naar advertenties. Als algemene regel heb je slechts 3 seconden om de aandacht van de kijker te pakken. Probeer dus je kernboodschap binnen de eerste 5 tot 10 seconden over te brengen en zorg ervoor dat de hele video niet te lang is. Dit zal de kans vergroten dat kijkers blijven hangen en je volledige boodschap horen.

 

Maak gebruik van storytelling

Verhalen zijn een krachtig hulpmiddel om emoties op te roepen en een verbinding te creëren tussen je merk en de kijker. Probeer een verhaal te vertellen dat jouw merk of product weerspiegelt, en zorg ervoor dat het aansluit bij de waarden en behoeften van je doelgroep. Een goed verhaal kan een blijvende indruk achterlaten en de kijkers aanzetten tot actie.

 

Gebruik duidelijke call-to-actions (CTA’s)

Een call-to-action is een instructie aan de kijker om een bepaalde actie te ondernemen. Dit kan variëren van het bezoeken van je website, het aanmelden voor een nieuwsbrief, het downloaden van een app of het kopen van een product. Een goede CTA is duidelijk, opvallend en gemakkelijk te volgen.

 

Optimaliseer voor mobiel

Veel YouTube-gebruikers kijken naar video’s op hun mobiele apparaten, dus het is belangrijk dat je videoadvertenties er goed uitzien op kleinere schermen. Dit betekent niet alleen dat de video zelf van hoge kwaliteit moet zijn, maar ook dat tekst makkelijk leesbaar moet zijn en dat eventuele interactieve elementen gemakkelijk te gebruiken zijn op een touchscreen.

 

Maak gebruik van hoogwaardige beelden en geluiden

Het belang van de productiekwaliteit kan niet worden onderschat. Een video van hoge kwaliteit zal je professionaliteit weerspiegelen en de kijkers beter betrekken. Zorg ervoor dat je heldere beelden gebruikt en dat het geluid helder en goed gebalanceerd is.

 

Personaliseer je bericht

Richt je op de specifieke behoeften en interesses van je doelgroep. Personalisatie kan variëren van het aanpassen van de taal en toon van je boodschap, tot het segmenteren van je advertenties om verschillende berichten naar verschillende doelgroepen te sturen.

 

Test en optimaliseer

Probeer verschillende versies van je videoadvertenties om te zien wat het beste werkt. Je kunt verschillende CTA’s, verhaallijnen, beeldstijlen en meer testen. Gebruik de inzichten die je uit deze tests haalt om je advertenties te verbeteren en te optimaliseren voor de beste resultaten.

Conclusie

Het belang van YouTube-videoadvertenties voor marketeers kan niet worden onderschat, gezien de groeiende populariteit van online video’s en de voordelen van YouTube als advertentieplatform. Door het volgen van de tips in dit artikel, kun je succesvolle Google Ads YouTube-campagnes opzetten die je bereik vergroten en je doelgroep aanspreken.

Zorg ervoor dat je campagnes goed zijn gestructureerd, met duidelijke targeting en biedingen. Maak effectieve videoadvertenties die je doelgroep aantrekken en hen aansporen tot actie. En tot slot, blijf je campagneprestaties meten en optimaliseren om de best mogelijke resultaten te behalen.

Door continu te experimenteren, te analyseren en te optimaliseren, kun je de kracht van Google Ads YouTube-videoadvertenties benutten om je online marketingstrategie te versterken en je merk op een effectieve manier onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.

Veelgestelde vragen over Google Ads Youtube adverteren

Dat hangt af van het type advertentie dat je kiest. In-Stream advertenties kunnen na 5 seconden worden overgeslagen, maar Bumper-advertenties en niet-overslaanbare In-Stream advertenties kunnen niet worden overgeslagen.

De kosten van Google Ads YouTube-videoadvertenties kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van je advertentie, het gekozen publiek en de geografische locatie. Over het algemeen betaal je per weergave, en je kunt een dagbudget instellen dat past bij je behoeften. Er is geen minimum budget op Google Ads en dus kan je met Youtube advertenties al adverteren met €1,- per dag of zelfs lager.

Er zijn verschillende soorten YouTube-videoadvertenties die je kunt maken via Google Ads, waaronder: In-Stream advertenties (worden afgespeeld voor, tijdens of na andere video’s), Discovery-advertenties (worden weergegeven in de zoekresultaten van YouTube), en Bumper-advertenties (korte advertenties die voor een video worden afgespeeld).
De lengte van je YouTube-videoadvertentie kan variëren, afhankelijk van het type advertentie dat je kiest. Bumper-advertenties moeten bijvoorbeeld 6 seconden of korter zijn, terwijl In-Stream advertenties langer kunnen zijn. Echter, voor optimale betrokkenheid wordt het vaak aanbevolen om je advertentie tussen 15 en 30 seconden te houden.

Geschreven door:

Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Lees ook

Vraag een gratis online marketing quickscan aan

Benieuwd hoe jij op de beste manier nieuwe potentiële klanten kan bereiken? Met onze quickscan brengen wij jouw huidige situatie in kaart en kijken we wat er verbeterd of ingezet kan worden om maximaal online resultaat te halen. Dat doen we gratis en zonder verplichtingen. Vraag geheel vrijblijvend een quickscan aan!

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian
Klaar voor online groei?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist