Google Ads Conversion Tracking: Meetbaar succes voor je campagne

Inhoud

Google Ads Conversion Tracking is een cruciale tool voor adverteerders die hun campagneresultaten willen meten en optimaliseren. In dit artikel leer je alles over het belang van het meten van conversies, hoe je Google Ads Conversion Tracking installeert en instelt, en hoe je de verzamelde gegevens gebruikt om je campagnes te verbeteren.

Een voorbeeld van de Google Ads Conversion Tracking tool voor adverteerders die hun campagneresultaten willen meten en optimaliseren.

Hoe werkt Google Ads Conversion Tracking?

Google Ads Conversion Tracking is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de effectiviteit van advertentiecampagnes op Google Ads te meten. Het stelt adverteerders in staat om bij te houden welke acties gebruikers ondernemen nadat ze op een advertentie hebben geklikt, zoals het plaatsen van een bestelling, het invullen van een formulier of het bellen van een telefoonnummer.

Het proces van Google Ads Conversion Tracking kan als volgt worden samengevat:

  1. Een adverteerder maakt een conversieactie aan in hun Google Ads-account. Dit kan bijvoorbeeld een aankoop, een aanmelding of een andere waardevolle actie zijn die ze willen bijhouden.
  1. Vervolgens genereert Google Ads een unieke code, een zogenaamde “tag” of “trackingcode”, die de adverteerder moet toevoegen aan de webpagina(s) of actie(s) waar de conversie plaatsvindt. Dit kan worden gedaan door de tag handmatig in de HTML van de pagina’s te plaatsen of door gebruik te maken van een tagbeheersysteem zoals Google Tag Manager.
  1. Wanneer een gebruiker op een Google Ads-advertentie klikt en een conversieactie voltooit, wordt de trackingcode geactiveerd en wordt er een signaal teruggestuurd naar Google Ads. Dit signaal bevat informatie over de advertentie waarmee de klik is gegenereerd.
  1. Google Ads registreert de conversie en koppelt deze aan de relevante advertentiecampagne, de advertentiegroep, het zoekwoord, en andere relevante parameters. Dit geeft de adverteerder inzicht in welke advertenties en zoekwoorden leiden tot de gewenste acties. Op basis van de verzamelde data kan het automatische biedsysteem van Google Ads vervolgens ook optimaliseren voor meer conversies.

 

Het is belangrijk op te merken dat het correct implementeren van de trackingcode cruciaal is voor nauwkeurige conversiemeting. Het is raadzaam om de trackingcode te testen om er zeker van te zijn dat deze correct werkt voordat jouw campagnes live gaan.

Het installeren van de trackingcode op je website

Om te beginnen met Google Ads Conversion Tracking, moet je eerst de trackingcode op je website installeren en conversieacties in Google Ads instellen.

De trackingcode, ook wel conversie-tag genoemd, is een stukje JavaScript-code dat je op je website plaatst. Deze code registreert wanneer een bezoeker een conversie voltooit, zoals het doen van een aankoop of het invullen van een contactformulier.

Er zijn verschillende manieren om een conversie te integreren op je website. Je kunt zelf de conversie-tag plaatsen in de code van jouw webpagina. Je kunt de conversieactie integreren met een actieve Google-tag. En je kunt ook Google Tag Manager gebruiken om zonder codering conversies toe te voegen op jouw website.

Volg deze stappen om een conversie te maken en de trackingcode op je website te installeren:

  1. Log in op je Google Ads-account.
  2. Ga naar het menu ‘Tools en instellingen’ en klik op ‘Conversies’.
  3. Klik op de ‘+’-knop om een nieuwe conversieactie aan te maken.
  4. Kies het type conversie dat je wilt bijhouden (bijv. websiteconversies) en vul de vereiste informatie in.Hier een voorbeeld van de stappen om een conversie te maken en de trackingcode op je website te installeren.
  5. Google Ads genereert nu een unieke trackingcode voor je conversieactie.
  6. Installeer de conversieactie op jouw website door de gegenereerde code te plakken op de de juiste pagina, de Google-tag te integreren, of door gebruik te maken van Google Tag Manager.

Voorbeeld Google Tag Manager Tag instellen.

Verschillende soorten conversie acties

Er zijn verschillende soorten conversie acties die je kunt bijhouden met Google Ads Conversion Tracking:

Online aankopen: Het bijhouden van het aantal verkopen dat direct voortkomt uit je advertenties.

Aanmeldingen voor nieuwsbrieven: Het meten van het aantal inschrijvingen voor je mailinglijst.

Telefoontjes: Het registreren van het aantal telefoongesprekken dat via je advertenties wordt gegenereerd.

App-installaties: Het bijhouden van het aantal installaties van je mobiele app die het gevolg zijn van je advertenties.

Contactformulier inzendingen: Het meten van het aantal ingevulde contactformulieren op je website.

Het belang van het instellen van doelen en het meten van prestaties

Het definiëren van succesvolle conversies en het meten van prestaties is essentieel om het rendement op je advertentie-uitgaven te bepalen en je campagnes te optimaliseren. Door te kijken naar conversiegegevens en prestatie-indicatoren zoals kosten per conversie, conversieratio en conversiewaarde, kun je bepalen welke campagnes het beste presteren en waar verbeteringen nodig zijn.

 

Het gebruik van slimme biedstrategieën

Google Ads biedt verschillende slimme biedstrategieën die gebruikmaken van machine learning om automatisch biedingen te optimaliseren op basis van conversiedata. Enkele voorbeelden van slimme biedstrategieën zijn doel-CPA (kosten per acquisitie), doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven) en verbeterde CPC (kosten per klik). Door slimme biedstrategieën te gebruiken, kun je je campagnebudget effectiever inzetten en betere resultaten behalen.

Enkele voorbeelden van slimme biedstrategieën zijn doel-CPA (kosten per acquisitie), doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven) en verbeterde CPC (kosten per klik).

Tips voor het analyseren en interpreteren van conversiegegevens

Het is essentieel om de verzamelde conversiegegevens te analyseren en te interpreteren om te begrijpen hoe je campagnes presteren en waar verbeteringen mogelijk zijn. Hier zijn enkele tips voor het effectief analyseren van je conversiegegevens:

 

Gebruik de segment optie om conversies te bekijken per campagne

Segmenteer het campagneoverzicht in Google Ads op basis van conversieactie om de prestaties van je conversieacties bekijken en vergelijken. Dit helpt je om te zien welke campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden de beste conversies genereren en geeft je waardevolle informatie over waar je je budget en inspanningen op moet richten.

Voorbeeld van het Segment optie om conversies te bekijken per campagne in Google Ads.

 

Analyseer conversiepaden en attributie

Conversiepaden geven inzicht in de reis van een gebruiker voordat hij of zij converteert. Door het analyseren van conversiepaden kun je zien welke kanalen, advertenties en zoekwoorden het meest invloedrijk zijn in het conversieproces. Bovendien helpt het analyseren van attributiemodellen je om te bepalen welke advertenties en zoekwoorden de meeste waarde toevoegen aan je campagnes.

Het gebruik van Google Analytics voor diepgaande analyse

Hoewel Google Ads nuttige informatie biedt over conversies, kan het koppelen van je Google Ads-account aan Google Analytics je nog meer inzicht geven. Zo biedt Google Analytics diverse rapporten die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je campagnes. Enkele voorbeelden zijn het ‘Acquisitie’-rapport, het ‘Gedrag’-rapport en het ‘Conversies’-rapport. Deze rapporten kunnen je helpen om te begrijpen hoe gebruikers met je website omgaan nadat ze op je advertenties hebben geklikt en welke acties ze ondernemen voordat ze converteren.

Voorbeeld 'Conversies'-rapport van het gebruik van Google Analytics .

Tips en best practices voor Google Ads Conversion Tracking

Om het meeste uit Google Ads Conversion Tracking te halen, zijn hier enkele tips en best practices die je kunt volgen:

 

Test en valideer je trackingcode

Zorg ervoor dat je trackingcode correct is geïnstalleerd op je website en dat deze naar behoren werkt. Je kunt dit doen door een testconversie uit te voeren en te controleren of deze correct wordt geregistreerd in je Google Ads-account.

 

Gebruik aangepaste conversiewaarden voor betere inzichten

Door aangepaste conversiewaarden in te stellen, kun je de werkelijke waarde van elke conversie meten. Dit kan je helpen om beter te begrijpen welke campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden de meeste waarde genereren voor je bedrijf.

 

Houd micro- en macroconversies bij

Het is belangrijk om zowel micro- als macroconversies bij te houden om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van je campagnes. Microconversies zijn kleine acties die gebruikers ondernemen op je website, zoals het klikken op een knop of het bekijken van een productpagina. Macroconversies zijn grotere acties, zoals het voltooien van een aankoop of het invullen van een contactformulier.

Conclusie

Het succes van je Google Ads-campagnes hangt grotendeels af van je vermogen om conversies effectief bij te houden en te analyseren. Door Google Ads Conversion Tracking te gebruiken, kun je waardevolle inzichten verkrijgen in de prestaties van je campagnes en deze informatie gebruiken om je inspanningen voortdurend te optimaliseren en betere resultaten te behalen. Blijf je campagnes analyseren en aanpassen op basis van je conversiegegevens om het meetbare succes van je campagne te garanderen.

Indien je hulp nodig hebt bij jouw online marketing strategie helpen we je graag op weg. Lees hier meer over onze zoekmachine adverteren (SEA) dienst of neem contact op voor advies op maat!

Veelgestelde vragen over Google Ads Conversion Tracking

Het bijhouden van conversies is belangrijk omdat het je een inzicht geeft in hoe effectief je advertenties zijn. Je kunt de resultaten van verschillende advertenties vergelijken, zien welke advertenties de meeste conversies opleveren en je campagne hierop aanpassen.

Google Ads Conversion Tracking is over het algemeen zeer nauwkeurig, maar er kunnen variaties en afwijkingen optreden. Factoren zoals het gebruik van ad-blockers door gebruikers, privacy-instellingen en technische problemen kunnen invloed hebben op de nauwkeurigheid.

Ja, je kunt verschillende soorten conversies bijhouden, zoals aankopen, aanmeldingen, telefoontjes, app-installaties, enz. Je kunt zelfs aangepaste conversies instellen voor specifieke acties die uniek zijn voor jouw bedrijf.

Google Ads Conversion Tracking zelf is gratis. Je betaalt alleen voor de advertenties die je in Google plaatst. Het instellen en analyseren van de conversietracking maakt deel uit van de standaardfuncties van Google Ads.

Ja, Google Ads Conversion Tracking werkt zowel op mobiele websites als in mobiele apps. Je kunt aparte conversieacties instellen voor mobiel en desktop om de effectiviteit van je advertenties op verschillende apparaten te meten.

Geschreven door:

Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Lees ook

Vraag een gratis online marketing quickscan aan

Benieuwd hoe jij op de beste manier nieuwe potentiële klanten kan bereiken? Met onze quickscan brengen wij jouw huidige situatie in kaart en kijken we wat er verbeterd of ingezet kan worden om maximaal online resultaat te halen. Dat doen we gratis en zonder verplichtingen. Vraag geheel vrijblijvend een quickscan aan!

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian
Klaar voor online groei?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist