Stap-voor-stap: Een Google Ads campagne opzetten en lanceren

Inhoud

De voordelen van Google Ads campagnes

Google Ads campagnes zijn online advertenties die bedrijven kunnen gebruiken om hun zichtbaarheid op het internet te vergroten en meer klanten aan te trekken. Maar waarom zijn ze zo belangrijk? Google Ads biedt bedrijven de kans om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, waardoor ze meer aandacht krijgen en sneller kunnen groeien. Zie hier een voorbeeld van zoekresultaten van Google search op de term “macbook pro”, waar de advertenties (gesponsord) boven de resultaten van Apple worden vertoond:

Een voorbeeld van zoekresultaten van Google search op de term “macbook pro”, waar de advertenties (gesponsord) boven de resultaten van Apple worden vertoond.

 

Zie voordat we beginnen met een Google Ads campagne opzetten hieronder nog enkele voordelen van het adverteren met Google Ads.

 

Snel resultaat

In tegenstelling tot organische SEO, die tijd nodig heeft om te groeien, kunnen Google Advertenties direct verkeer naar je website leiden zodra jouw campagne live gaat.

 

Gerichte advertenties

Je kunt jouw advertenties richten op specifieke locaties, talen en doelgroepen, waardoor je jouw marketinginspanningen kunt concentreren op de meest relevante klanten.

 

Meetbare resultaten

Google Ads biedt gedetailleerde statistieken en rapporten, zodat je de prestaties van jouw campagne kunt volgen en optimaliseren.

 

Nu dat je een basis begrip hebt en de voordelen van Google Ads kent kunnen we beginnen met het opzetten van jouw campagne. Laten we beginnen!

Stap 1: Een Google Ads account aanmaken

Om te beginnen met Google Ads, moet je eerst een account aanmaken. Dit is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Volg de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de Google Ads-website en klik op ‘Nu starten’.
  2. Meld je aan met jouw Google-account of maak er een aan als je er nog geen hebt.
  3. Vul je bedrijfsinformatie in en stel je factureringsgegevens in, zoals jouw factuuradres en betaalmethode.

Stap 2: Een campagne aanmaken

Om een campagne aan te maken moeten we in het startscherm van Google Ads op de knop “Nieuwe campagne” klikken.

Het startscherm van Google Ads:

De 2e stap van een google ads campagne opzetten. Hier zie je het startscherm van Google Ads.

Stap 3: Kies het campagnedoel

Voordat een campagnetype wordt geselecteerd dient eerst het campagnedoel te worden vastgesteld.

Selecteer het gewenste campagnedoel:

De 3e stap van een google ads campagne opzetten. Een voorbeeld van Google Ads waar het gewenste campagnedoel kan worden geselecteerd.

Stap 4: Het kiezen van het juiste campagnetype

Google Ads biedt verschillende campagnetypes, elk met hun eigen doel en mogelijkheden. Enkele veelvoorkomende campagnetypes zijn:

 

Zoeknetwerk

Advertenties verschijnen in Google-zoekresultaten en op andere Google-partnerwebsites.

 

Displaynetwerk

Advertenties worden weergegeven op miljoenen websites, video’s en apps in het Google Display Netwerk.

 

Shopping

Advertenties worden weergegeven in Google Shopping en bevatten productinformatie zoals afbeeldingen, prijzen en beschrijvingen.

 

Video

Advertenties worden weergegeven op YouTube en andere Google-partnervideopagina’s.

 

Kies het campagnetype dat het beste aansluit bij jouw doelen, zoals het genereren van leads, het vergroten van de naamsbekendheid of het stimuleren van online verkopen.

Zie hier een overzicht van alle campagnetypen beschikbaar in Google Ads:

De 4e stap van een google ads campagne opzetten. Dit is een voorbeeld van de keuzemogelijkheden voor de te kiezen Google Ads campagnetypen.

Stap 5: Het instellen van de campagne

Nu je jouw campagnetype hebt gekozen, kan je beginnen met het instellen van de campagne. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

  1. Kies een campagnenaam die jouw doel en strategie weerspiegelt, zodat je jouw campagnes gemakkelijk kunt bijhouden. Een standaard opstelling die wij vaak gebruiken is: [Doel] | [Campagne] (Locatie) | [Campagnetype]. Voor een online marketing campagne zal dit dan resulteren in: Leads | Online Marketing (NL) | Performance Max.
  2. Selecteer de netwerken waar je jouw advertenties wilt weergeven, zoals Google Zoeken, Google Display of Google Shopping (afhankelijk van je campagnetype).
  3. Stel locatietargeting en taal in om je advertenties te richten op de juiste doelgroep.
  4. Bepaal je dagbudget en kies een biedstrategie die het beste past bij uw doelen, zoals kosten-per-klik (CPC) of kosten-per-acquisitie (CPA).

Voorbeeldscherm campagne instellingen:

De 5e stap van een google ads campagne opzetten. Voorbeeldscherm Google Ads campagne instellingen.

Stap 6: Het kiezen van de juiste zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de basis van je Google Ads campagne, omdat ze bepalen waar en wanneer jouw advertenties worden weergegeven. Zie voor een uitgebreide beschrijving het artikel: De beste Google Ads zoekwoorden voor succesvolle campagnes. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste zoekwoorden:

  1. Gebruik de Google Ads Zoekwoordplanner om zoekwoordideeën te genereren en te analyseren op basis van jouw branche, producten en diensten.
  2. Kies zoekwoorden die relevant zijn voor jouw aanbod en de intentie van je doelgroep weerspiegelen.
  3. Maak een evenwichtige zoekwoordenlijst met zowel brede als specifieke termen om een breed scala aan zoekopdrachten te dekken.

Stap 7: Het schrijven van aantrekkelijke advertenties

De basisprincipes van een succesvolle advertentie

Een succesvolle advertentie trekt de aandacht van potentiële klanten, spreekt hun interesse aan en motiveert hen om actie te ondernemen. Het is belangrijk om een duidelijke en pakkende kop te gebruiken, gevolgd door een beschrijvende en overtuigende advertentietekst. Zorg ervoor dat je de belangrijkste voordelen van jouw product of dienst benadrukt en een duidelijke call-to-action gebruikt om de lezer aan te moedigen om door te klikken naar jouw website.

 

Het gebruik van advertentie-extensies

Advertentie-extensies zijn aanvullende stukjes informatie die je kunt toevoegen aan jouw advertenties om ze aantrekkelijker en effectiever te maken. Enkele voorbeelden van advertentie-extensies zijn sitelinks, oproepextensies, locatie-extensies en prijsextensies. Door gebruik te maken van relevante advertentie-extensies, kun je jouw advertenties op maat maken voor jouw doelgroep en hen voorzien van extra informatie die hen kan overtuigen om te klikken. Zie voor een uitgebreide uitleg over advertentie extensies ook ons artikel: De kracht van Google Ads extensies: Boost je advertentieprestaties.

 

Tips voor het schrijven van effectieve advertentieteksten

Bij het schrijven van advertentieteksten is het belangrijk om duidelijk en beknopt te zijn, maar tegelijkertijd de belangrijkste voordelen van jouw aanbod te benadrukken. Gebruik sterke actiewoorden, zoals “koop nu”, “schrijf je in” of “ontdek meer”, om de lezer aan te zetten tot actie. Zorg ervoor dat je advertentie opvalt door unieke verkoopargumenten te gebruiken en spelfouten of grammaticale fouten te vermijden.

Stap 8: Het instellen van conversietracking

Het belang van conversietracking in Google Ads

Conversietracking is een essentieel onderdeel van Google Ads, omdat het je inzicht geeft in de effectiviteit van jouw campagnes. Door conversies te meten, zoals aankopen, aanmeldingen of telefoontjes, kun je bepalen welke advertenties en zoekwoorden de beste resultaten opleveren. Dit stelt je in staat om jouw campagnes voortdurend te optimaliseren en jouw budget op de juiste plaatsen te besteden. Zie voor meer informatie het artikel: Google Ads Conversion Tracking: Meetbaar succes voor je campagne.

 

Het instellen van conversiedoelen en het meten van resultaten

Om conversietracking in te stellen, moet je eerst conversiedoelen definiëren die relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit kunnen bijvoorbeeld aankopen, aanmeldingen voor een nieuwsbrief of ingevulde contactformulieren zijn. Vervolgens moet je een conversietag plaatsen op de bedankpagina of andere relevante pagina’s op jouw website. Zodra dit is geïmplementeerd, kun je de resultaten van jouw campagnes meten en analyseren in de Google Ads-interface en de prestaties van jouw advertenties en zoekwoorden beoordelen.

Stap 9: Het lanceren van de campagne en optimaliseren

Het controleren van de campagne-instellingen en het live zetten

Voordat je jouw Google Ads campagne live zet, is het belangrijk om alle instellingen zorgvuldig te controleren. Zorg ervoor dat je het juiste campagnetype, netwerken, locatietargeting, taal en biedstrategie hebt gekozen. Controleer ook of je advertenties en zoekwoorden correct zijn ingevoerd en of de conversietracking is ingesteld. Zodra alles is gecontroleerd, kun je jouw campagne live zetten.

 

Het monitoren van de campagne en het analyseren van de resultaten

Nadat jouw campagne live is gegaan, is het belangrijk om de prestaties regelmatig te monitoren en te analyseren. Controleer de belangrijkste statistieken, zoals klikken, vertoningen, klik frequentie, kosten per klik en conversies. Door deze gegevens te analyseren, krijg je inzicht in de effectiviteit van jouw campagne en kun je verbeterpunten identificeren.

Voorbeeld overzicht advertentie resultaten:

De 9e stap van een google ads campagne opzetten. Voorbeeld Google Ads overzicht advertentieresultaten.

Stap 10: Het optimaliseren van jouw Google Ads campagne

Het belang van het optimaliseren van Google Ads campagnes

Het optimaliseren van Google Ads campagnes is cruciaal om het maximale rendement op jouw investering te behalen. Door voortdurend de prestaties van jouw campagne te analyseren en verbeteringen aan te brengen, kun je de effectiviteit van jouw advertenties en zoekwoorden verbeteren en jouw budget efficiënter besteden.

 

Tips voor het optimaliseren van de campagne en het verbeteren van de prestaties

Enkele tips voor het optimaliseren van jouw Google Ads campagne zijn het toevoegen van nieuwe zoekwoorden, het verbeteren van de advertentieteksten, het testen van verschillende biedstrategieën en het aanpassen van de targetinginstellingen. Ook is het belangrijk om niet-presterende zoekwoorden en advertenties te identificeren en te pauzeren, zodat je jouw budget kunt concentreren op de best presterende elementen van jouw campagne. Lees voor meer tips ook ons artikel: 10 Onmisbare Google Ads Tips Voor Betere Prestaties En ROI In 2023.

Conclusie: Jouw Google Ads campagne opzetten en lanceren

Bij het opzetten van een Google Ads campagne is het belangrijk om te focussen op het juiste campagnetype, netwerken, locatietargeting, taal en biedstrategie. Zorg ervoor dat je effectieve advertenties en zoekwoordenlijsten creëert en conversietracking instelt. Het regelmatig monitoren en analyseren van de campagne is cruciaal om succes te behalen.

Succesvolle Google Ads campagnes vereisen voortdurende aandacht en optimalisatie. Door regelmatig de prestaties van jouw campagne te analyseren en verbeterpunten te identificeren, kun je de effectiviteit van jouw advertenties en zoekwoorden verbeteren en jouw budget efficiënter besteden. Vergeet niet dat het behalen van succes met Google Ads een proces is dat tijd en inspanning vergt, maar met geduld en doorzettingsvermogen zul je de gewenste resultaten behalen.

Nu je een gedetailleerd stappenplan hebt om jouw eerste Google Ads campagne op te zetten en te lanceren, ben je klaar om te beginnen met adverteren en jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Veel succes met jouw Google Ads avontuur! Indien je hulp nodig hebt bij jouw online marketing strategie helpen we je graag op weg. Lees hier meer over onze zoekmachine adverteren (SEA) dienst of neem contact op voor advies op maat!

Geschreven door:

Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Lees ook

Vraag een gratis online marketing quickscan aan

Benieuwd hoe jij op de beste manier nieuwe potentiële klanten kan bereiken? Met onze quickscan brengen wij jouw huidige situatie in kaart en kijken we wat er verbeterd of ingezet kan worden om maximaal online resultaat te halen. Dat doen we gratis en zonder verplichtingen. Vraag geheel vrijblijvend een quickscan aan!

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian
Klaar voor online groei?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist