De Google Ads Zoekwoordplanner – Vind de perfecte zoekwoorden

Inhoud

De Google Ads Zoekwoordplanner is een gratis online tool die je helpt bij het vinden van de beste zoekwoorden voor je SEO (zoekmachineoptimalisatie) en online advertentiecampagnes. Zoekwoorden zijn de bouwstenen van SEO en SEA (zoekmachine adverteren). Ze stellen je in staat om je doelgroep te bereiken en je websiteverkeer te verhogen. Zoekwoordonderzoek is essentieel om te begrijpen welke woorden en zinnen je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar producten, diensten of informatie. De Google Ads Zoekwoordplanner biedt je waardevolle inzichten in welke zoekwoorden het meest relevant en potentieel winstgevend zijn voor jouw specifieke niche of branche.

Aan de slag met de Google Ads Zoekwoordplanner

Om toegang te krijgen tot de Zoekwoordplanner, heb je een Google Ads-account nodig. Als je nog geen account hebt, kun je er gratis een aanmaken op de Google Ads-website.

Nadat je bent ingelogd op je Google Ads-account, kun je de Zoekwoordplanner vinden in het menu aan de linkerkant onder het tabblad ‘Tools en instellingen’.

google ads zoekwoordplanner

 

De Zoekwoordplanner biedt twee hoofdfunctionaliteiten: ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ en ‘Zoekvolume en prognoses bekijken’. In dit artikel zullen we ons voornamelijk richten op het ontdekken van zoekwoorden.

google ads zoekwoordplanner

 

Zoekwoordideeën genereren

Om zoekwoordideeën te genereren, kun je een zoekterm invoeren, de URL van je website of die van een concurrent, of een product- of dienstencategorie selecteren. De Zoekwoordplanner zal vervolgens een lijst met gerelateerde zoekwoordideeën presenteren.

Je kunt filters gebruiken om je zoekresultaten te verfijnen op basis van zoekvolume, concurrentieniveau, geschatte kosten per klik (CPC) en meer. Dit helpt je om zoekwoorden te vinden die het beste passen bij jouw SEO- en advertentiestrategieën.

Zodra je een lijst met relevante zoekwoordideeën hebt, kun je deze exporteren naar een CSV-bestand of opslaan in een Google Ads-campagne of een advertentiegroep.

google ads zoekwoordplanner

 

Zoekwoordstatistieken analyseren

Zoekvolume en prognoses voor zoekwoordideeën

De Zoekwoordplanner toont het gemiddelde maandelijkse zoekvolume en de prognoses voor elk zoekwoordidee. Dit helpt je om te begrijpen hoe populair een zoekwoord is en wat het potentiële verkeer naar je website kan zijn.

 

Concurrentie en geschatte kosten per klik (CPC)

De Zoekwoordplanner geeft ook informatie over het concurrentieniveau en de geschatte kosten per klik voor elk zoekwoord. Dit helpt je om te bepalen of een zoekwoord de moeite waard is om te gebruiken, rekening houdend met de kosten en de concurrentie.

 

Inzicht in seizoensgebonden trends en geografische verschillen

Met de Zoekwoordplanner kun je ook seizoensgebonden trends en geografische verschillen in zoekvolume en concurrentie analyseren. Dit helpt je om je SEO- en advertentiestrategieën aan te passen aan veranderende vraag en marktomstandigheden. Je kunt inzicht creëren in seizoensgebonden trends en geografische verschillen door de locatie en het tijdsbestek aan te passen.

google ads zoekwoordplanner

Zoekwoorden selecteren voor SEO en Google Ads-campagnes

Bij het kiezen van de juiste zoekwoorden voor jouw SEO en Google Ads campagnes, is het essentieel om de relevantie en zoekintentie in gedachten te houden. Zorg ervoor dat de gekozen zoekwoorden nauw aansluiten bij de inhoud van je website en de behoeften van jouw doelgroep. Zo zal het bijvoorbeeld minder effectief zijn om te adverteren op de zoekterm “rood t-shirt” als je blauwe truien verkoopt.

Een goede mix van lange- en kortetermijnzoekwoorden kan helpen om een breed scala aan zoekopdrachten te dekken, terwijl jij je richt op specifieke niches en klantsegmenten. Groepeer en organiseer je zoekwoorden op een manier die logisch is voor jouw bedrijf en campagnedoelen. Zie hieronder een voorbeeld schema van een logische zoekwoord indeling voor een Google Ads campagne voor T-shirts.

google ads zoekwoordplanner

 

Zoekwoorden integreren in jouw SEO-strategie

Nadat je de juiste zoekwoorden hebt geselecteerd, is het tijd om ze in je SEO-strategie te integreren. Optimaliseer je website en content door zoekwoorden op strategische plaatsen te gebruiken, zoals in titels, koppen en metabeschrijvingen. Zorg er ook voor dat je zoekwoorden aanwezig zijn in afbeeldingsbestanden, alt-tags en URL’s.

 

Zoekwoorden toepassen in Google Ads-campagnes

Gebruik de geselecteerde zoekwoorden in je Google Ads-campagnes door ze toe te voegen aan relevante advertentiegroepen. Maak gebruik van verschillende zoekwoordtypen, zoals breed, zinsdeel, exact en negatief, om de juiste balans te vinden tussen bereik en relevantie. Houd de prestaties van je zoekwoorden bij en optimaliseer je campagnes op basis van de resultaten.

Lees voor meer informatie over het vinden en selecteren van de beste zoekwoorden ook dit artikel: De Beste Google Ads Zoekwoorden Voor Succesvolle Campagnes.

Tips voor geavanceerd gebruik van de Google Ads Zoekwoordplanner

Voor een nog effectievere zoekwoordstrategie kan je jouw concurrenten analyseren en hun zoekwoorden gebruiken als inspiratie. Identificeer groeimogelijkheden voor zoekwoorden en zorg ervoor dat jouw zoekwoordonderzoek regelmatig wordt bijgewerkt en aangepast aan veranderende trends en concurrentie.

google ads zoekwoordplanner

Conclusie: haal het maximale uit de Google Ads Zoekwoordplanner

Een grondig zoekwoordonderzoek is cruciaal voor het succes van jouw SEO- en advertentiecampagnes. Door regelmatig je zoekwoordstrategie te optimaliseren en aan te passen aan veranderende trends en concurrentie, kan je het maximale halen uit de Google Ads Zoekwoordplanner en zoekwoorden vinden die resultaat halen. Met de juiste zoekwoorden en een goed uitgedachte strategie kan je jouw online zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken.

Veelgestelde vragen over Google ads

De Google Ads Zoekwoordplanner is toegankelijk via je Google Ads-account. Als je bent ingelogd, kun je de tool vinden door te navigeren naar het tabblad “Tools en instellingen” en vervolgens “Zoekwoordplanner” te selecteren.

Om de Google Ads Zoekwoordplanner te gebruiken, heb je een Google Ads-account nodig. Maar je hoeft geen actieve campagne te hebben om de tool te gebruiken. Je kunt een Google Ads-account maken en toegang krijgen tot de Zoekwoordplanner zonder kosten te maken voor advertenties.

Het concurrentieniveau geeft aan hoeveel adverteerders bieden op elk zoekwoord in Google Ads. Zoekwoorden kunnen worden gemarkeerd als ‘laag’, ‘medium’ of ‘hoog’. Hoge concurrentie betekent dat er veel adverteerders bieden op dat zoekwoord, wat kan leiden tot hogere kosten per klik.

Ja, de zoekwoordplanner kan ook nuttig zijn voor SEO-doeleinden. De tool kan je helpen om inzicht te krijgen in welke zoekwoorden populair zijn en hoe de zoekvolumes in de loop van de tijd fluctueren. Deze informatie kan je gebruiken om je website te optimaliseren voor de zoekwoorden die het meest relevant zijn voor je bedrijf.

Hoewel de Zoekwoordplanner nuttige inzichten en schattingen biedt, moet je er rekening mee houden dat deze gegevens niet 100% accuraat zijn. Ze zijn gebaseerd op gemiddelden en historische gegevens, en de daadwerkelijke volumes kunnen variëren. Het is het beste om de Zoekwoordplanner te gebruiken als een gids en je eigen gegevens en analyse te gebruiken om je strategie verder te verfijnen.

Geschreven door:

Foto van Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Vragen of hulp nodig?

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian

Vragen of hulp nodig?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist