De beste Google Ads zoekwoorden voor succesvolle campagnes

Inhoud

Effectieve Google Ads zoekwoorden zijn van cruciaal belang voor digitale marketeers en ondernemers die hun online zichtbaarheid willen vergroten en meer klanten willen aantrekken. In dit artikel bespreken we tips en strategieën voor het vinden van de beste Google Ads zoekwoorden voor succesvolle campagnes, zodat je beter kunt concurreren in de digitale markt.

Wat zijn Google Ads zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

Google Ads is een online advertentieplatform waarmee bedrijven advertenties kunnen plaatsen op Google en haar partnerwebsites. Zoekwoorden zijn de basis van Google Ads campagnes omdat ze bepalen waar je advertenties worden weergegeven. Door de juiste zoekwoorden te selecteren, kun je ervoor zorgen dat je advertenties worden gezien door potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

 

Zoekwoordtypen in Google Ads

  1. Brede zoekwoorden: Dit type zoekwoord zorgt ervoor dat je advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die overeenkomen met je zoekwoorden, synoniemen en gerelateerde zoekopdrachten. Dit kan leiden tot een groter bereik, maar ook tot minder relevante klikken.
  1. Exacte zoekwoorden: Met exacte zoekwoorden wordt je advertentie alleen weergegeven voor zoekopdrachten die exact overeenkomen met je zoekwoord. Dit zorgt voor een hogere relevantie, maar kan ook je bereik beperken.
  1. Woordgroep zoekwoorden: Dit type zoekwoord zit tussen breed en exact in. Je advertentie wordt weergegeven voor zoekopdrachten die overeenkomen met de woorden in je zoekwoordgroep, in de exacte volgorde. Dit biedt meer controle over de relevantie dan brede zoekwoorden, zonder het bereik te beperken zoals bij exacte zoekwoorden.

 

Voorbeeld zoekwoordtypen in Google Ads

google ads zoekwoorden

 

Zoekwoorduizonderingen (negatieve zoekwoorden)

Met zoekwoord uitzonderingen is je doel precies tegenovergesteld aan dat voor de reguliere zoekwoorden. Ook hier maak je gebruik van de hiervoor genoemde drie verschillende zoekwoordtypen, maar pas je ze toe om bepaalde zoekwoorden expliciet uit te sluiten voor vertoning van je advertenties. Zo kun je aangeven voor welke zoekopdrachten je advertentie juist niet moet worden weergegeven. Dit helpt om irrelevante klikken te voorkomen en de gemiddelde kosten per klik (CPC) te verlagen.

Zie hier een voorbeeld van het negatieve zoekwoorden definitie scherm in Google Ads (zoekwoorduitzonderingen):

google ads zoekwoorden

Strategieën om de beste Google Ads zoekwoorden te vinden

Om de beste zoekwoorden voor je Google Ads-campagnes te vinden, moet je grondig onderzoek doen en gebruikmaken van verschillende tools en technieken. Hier zijn enkele strategieën om je op weg te helpen:

  1. Onderzoek doen naar de doelgroep en concurrenten: Breng eerst je doelgroep in kaart en onderzoek welke zoekwoorden zij gebruiken om producten of diensten zoals die van jou te vinden. Analyseer vervolgens de zoekwoorden die je concurrenten gebruiken in hun campagnes en kijk of je hier inspiratie uit kunt halen.
  1. Gebruik van tools zoals Google Keyword Planner en Ubersuggest: Deze tools helpen je om zoekwoordideeën te genereren, zoekvolumes te bekijken en de concurrentie voor specifieke zoekwoorden in te schatten. Gebruik deze informatie om een lijst met potentiële zoekwoorden op te stellen en te bepalen welke het meest geschikt zijn voor jouw campagnes. Lees voor meer informatie over de Google Keyword Planner ook dit artikel: Google Ads Zoekwoordplanner – Vind de perfecte zoekwoorden.
  1. Analyseren van zoekwoordgegevens en trends: Houd rekening met seizoensgebonden trends, geografische verschillen en veranderingen in het zoekgedrag van je doelgroep bij het kiezen van je zoekwoorden. Analyseer de prestaties van je zoekwoorden regelmatig om te zien welke goed presteren en welke mogelijk moeten worden aangepast.

 

Voorbeeld van zoekwoordinformatie beschikbaar met de Ubersuggest tool voor de zoekterm “online marketing”:

google ads zoekwoorden

 

Tips voor het kiezen van de juiste zoekwoorden

Bij het kiezen van de beste zoekwoorden voor je Google Ads campagnes, is het belangrijk om rekening te houden met de relevantie, het zoekvolume en de concurrentie. Laten we deze drie factoren eens nader bekijken:

  1. Relevantie: Zorg ervoor dat de gekozen zoekwoorden nauw aansluiten bij je producten of diensten. Dit zorgt ervoor dat je advertenties worden weergegeven aan potentiële klanten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
  1. Zoekvolume: Kies relevante zoekwoorden met een hoger zoekvolume, zodat je advertenties aan een groter publiek worden getoond. Houd er echter rekening mee dat zoekwoorden met een hoog zoekvolume vaak meer concurrentie hebben, wat kan leiden tot hogere kosten per klik (CPC).
  1. Concurrentie: Analyseer de concurrentie voor elk zoekwoord. Een zoekwoord met minder concurrentie kan resulteren in lagere kosten per klik (CPC) en een hogere kans om op een hogere positie in de zoekresultaten te verschijnen.

 

Een effectieve strategie is om je te richten op long-tail zoekwoorden. Dit zijn langere, meer specifieke zoekwoord combinaties die minder vaak worden gezocht, maar wel beter aansluiten bij de intentie van de zoeker. Door je te richten op long-tail zoekwoorden, kun je betere targeting bereiken en profiteren van lagere kosten per klik (CPC).

Negatieve zoekwoorden zijn ook een belangrijk onderdeel van je zoekwoordstrategie. Door irrelevante zoekwoorden uit te sluiten, voorkom je dat je advertenties worden weergegeven bij zoekopdrachten die niet relevant zijn voor je producten of diensten. Dit helpt je om onnodige kosten te besparen en de algehele prestaties van je campagne te verbeteren.

Optimaliseren van Google Ads campagnes met de juiste zoekwoorden

Nu je de beste Google Ads zoekwoorden hebt gevonden, is het tijd om je campagnes te optimaliseren. Door je advertentieteksten en bestemmingspagina’s aan te passen op basis van de gekozen zoekwoorden, zorg je ervoor dat je advertenties zo relevant en aantrekkelijk mogelijk zijn voor je doelgroep.

Zorg ervoor dat je advertentieteksten aansprekend zijn en duidelijk aangeven wat je te bieden hebt. Gebruik de gekozen zoekwoorden op een natuurlijke manier in de koppen en beschrijvingen van je advertenties, maar overdrijf niet. Google houdt niet van ‘keyword stuffing’ en zal je advertenties mogelijk afkeuren als ze te veel zoekwoorden bevatten.

Besteed ook aandacht aan je bestemmingspagina’s. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten op de advertentieteksten en dat bezoekers direct kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Gebruik de zoekwoorden op een natuurlijke en logische manier in de titels, koppen en content van je bestemmingspagina’s. Dit helpt niet alleen bij de relevantie van je advertenties, maar kan ook bijdragen aan betere organische zoekresultaten.

Het is belangrijk om de prestaties van je campagnes regelmatig te monitoren en analyseren. Kijk welke zoekwoorden goed presteren en welke misschien minder succesvol zijn. Experimenteer met verschillende advertentieteksten, biedstrategieën en zoekwoordcombinaties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Het vinden van de beste Google Ads zoekwoorden voor succesvolle campagnes is een essentiële stap voor digitale marketeers en ondernemers. Door grondig onderzoek te doen naar je doelgroep, concurrenten en trends, en gebruik te maken van handige tools zoals Google Keyword Planner en Ubersuggest, kun je de meest effectieve zoekwoorden vinden om je advertenties te laten opvallen.

Vergeet niet om aandacht te besteden aan de relevantie, het zoekvolume en de concurrentie van zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden kunnen je helpen om betere targeting te realiseren en lagere kosten per klik (CPC) te behalen. Het gebruik van negatieve zoekwoorden voorkomt irrelevante klikken en verspilling van je advertentiebudget.

Optimaliseer je Google Ads campagnes door je advertentieteksten en bestemmingspagina’s aan te passen op basis van de gekozen zoekwoorden. Blijf de prestaties van je campagnes monitoren en analyseren, en experimenteer met verschillende strategieën om de beste resultaten te behalen.

Het vinden van de beste Google Ads zoekwoorden voor succesvolle campagnes is een doorlopend proces. Blijf op de hoogte van veranderingen en trends in jouw branche, en wees niet bang om je aanpak aan te passen en te blijven optimaliseren. Uiteindelijk zal dit leiden tot betere advertentieprestaties en een hoger rendement op je investering in Google Ads.

Veelgestelde vragen over google ads

Hoewel populaire zoekwoorden vaak een groot zoekvolume hebben, kunnen ze ook zeer concurrerend zijn en hoge kosten per klik (CPC) hebben. Soms kan het effectiever zijn om te kiezen voor minder populaire zoekwoorden, of ‘long tail’ zoekwoorden, die specifieker zijn en mogelijk minder concurrentie hebben.

Het is een goed idee om de prestaties van je zoekwoorden regelmatig te controleren en aan te passen. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van je advertentiebudget en de aard van je campagnes en jouw bedrijf, maar een algemene richtlijn is om dit minstens één keer per week te doen.

Het gebruik van geografische zoekwoorden kan zeer effectief zijn als jouw bedrijf zich op een specifieke locatie bevindt of als je diensten aanbiedt in specifieke locaties. Door geografische zoekwoorden te gebruiken kan je de relevantie van je advertenties voor lokale zoekopdrachten verhogen, een afname zien in concurrentie, en mogelijk de prestaties van je campagnes verbeteren.

De effectiviteit van jouw Google Ads zoekwoorden kunnen worden gemeten door middel van verschillende statistieken zoals de click-through-rate (CTR), de gemiddelde positie van jouw advertentie, het aantal conversies en de kosten per conversie. Je kunt deze statistieken bekijken in het dashboard van je Google Ads-account.

Geschreven door:

Foto van Gillian Lukkassen

Gillian Lukkassen

Online Marketing Specialist

Inhoud

Vragen of hulp nodig?

W3 Solutions medewerker Gillian
W3 Solutions medewerker Gillian

Vragen of hulp nodig?

Laten we samen kijken naar de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gillian Lukkassen
Online Marketing Specialist